Få et overblik over 4G, og hastigheden på dette mobilsignal
Med den nuværende og moderne teknologi, er det blevet en sjældenhed at opleve dårlig forbindelse og ustabilt internet. Det skyldes i høj grad tilkomsten af fibernet, men i særdeleshed også 4G-netværket. Majoriteten af den danske befolkning, som er indehaver af en smartphone, vil have stiftet bekendtskab med dette mobilsignal. Dog er det selvsamme mobilsignal, der anvendes, hvis man til dagligt benytter et 4G mobilt bredbånd. Til trods for, at mange ved at 4G-signalet eksisterer, så er det ikke alle, der kendskab til dets kvaliteter og hastighed.
Hvad er 4G?
På nuværende tidspunkt er 4G lillebroren til dets overmand, nemlig det lynhurtige mobilsignal 5G, og var det dominerende mobilsignal i en længere årrække. Dette trådløse mobilsignal er det der gør, at man som forbruger kan tilgå internettet på sin smartphone eller gennem et mobilt bredbånd. Selvom 5G-signalet er kommet til Danmark, så er det fortsat 4G, der er den mest udbredte teknologi, da det mest udstyr understøttes af 4G-signalet.
4G står for “fourth generation mobile networks”, men den tekniske betegnelse for det trådløse mobilsignal er LTE. Med tilblivelsen af 4G, fik man en mobil netværksforbindelse, der var så hurtigt, at det siden 2017 har har været muligt at tale via 4G. Det betyder, at man forbindes på blot 1 sekund fremfor de op til 10 sekunder, der kunne gå, da man anvendte 3G eller 2G. Med denne funktion har man formået at lukke mange af de huller i mobildækningen, der hidtil har været i Danmark.
Kan jeg opleve 4G i Danmark?
Selvom majoriteten af de danske udbydere tilbyder 4G til både mobilt bredbånd og data på smartphones, så findes der faktisk blot tre forskellige 4G-netværk i Danmark – disse værende TDC, 3 og Telenor/Telia. Den dag i dag er 4G-dækningen landsdækkende, og du vil de fleste steder i landet kunne opnå en 4G-forbindelse. Det skyldes at de frekvenser man anvender til 4G rækker længere, end dem, der bruges til 3G og 2G, hvorfor udbyderne også har lettere ved at tilbyde 4G. I en længere periode har det været en gentagne problem for husstande placeret på landet eller i yderområderne, at de ikke har kunnet modtage en stabil internetforbindelse. Fordi 4G-signalet er blevet landsdækkende, og har en glimrende dækning i disse områder, så er mobilt bredbånd med et 4G-signal et godt alternativ til kablet bredbånd. Vil du undersøge mobilt bredbånd nærmere, så find mobilt bredbånds priser på Tjekbredbånd.dk
Til trods for, at 4G-signalet har opnået en bred dækning i Danmark, så vil man kunne opleve at være uden 4G. Det gælder både i byer og på landet. Faktisk vil der især i byerne være problemer med spidsbelastning på 4G, og er det tilfældet, så vil du erfare en langsommere hastighed, selvom dækningen skulle forekomme optimal. Af den årsag er det ikke en selvfølge, at man har højere hastigheder, fordi man bor i centrum, sammenlignet med de personer, som bor udenfor byen.
Hvor hurtigt er et 4G signal?
Når man foretager hastighedsmålinger af 4G-signalet, så har man formået at opnå hastigheder på op til 80 Mbit – disse målinger inkludrerer ikke brugen af LTE Advanced, eller 4G+ som det også kaldes. Dog skal man være opmærksom på, at udbyderne understreger, at man ikke bør forvente mere end maksimalt 30-40 Mbit, hvilket fortsat er en hurtig forbindelse. Hvad der overrasker de fleste er, at 4G faktisk måler den højeste gennemsnitshastighed, hvis man sammenligner det med WiFi og 3G.
Dan dig et overblik med et dækningskort
Får man vælger, hvilken udbyder der skal forsyne en med 4G, så kan man med fordel undersøge de respektive virksomheders dækningskort. Det er med andre ord et geografisk kort, der giver dig et overblik over, hvilket selskab der har flest mobilmaster i dit område. Det kan være svært at adskille de tre telegiganter, da de alle dækker næsten hele Danmark med 4G. Der kan dog opstå forskelle lokalt.